Sosyal Medya

Güncel

'IŞİD’i Kürdistan’dan sileceğiz'

IKYB, Peşmerge Bakanlığı Sözcüsü General Helgurd Hikmet, Kürdistan bölgesinin yüzde 5’inin halen IŞİD işgali altında olduğunu belirterek “IŞİD’i tamamen sileceğiz” dedi.



PeÅŸmerge Bakanlığı Sözcüsü General Helgurd Hikmet, IKBY'nin baÅŸkenti Erbil'de Sputnik'e özel açıklamalarda bulundu. PeÅŸmerge'nin askeri gücüne iliÅŸkin bilgiler veren Hikmet, “Bölgemizde 160 bin PerÅŸmerge var. IŞİD'le süren çatışmada  ÅŸimdiye kadar 1345 PeÅŸmerge ÅŸehit oldu. 8 bin civarında PeÅŸmerge ise yaralandı. 62 PeÅŸmerge de kayıp, onlardan haber alamıyoruz. SavaÅŸta bazı IŞİD üyelerini saÄŸ ele geçirdik ve onları yargıya teslim ettik” dedi. 

Sputnik'e konuÅŸan Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) PeÅŸmerge Bakanlığı Sözcüsü General Helgurd Hikmet, Kürdistan bölgesinin yüzde 5'inin halen IŞİD iÅŸgali altında olduÄŸunu belirterek “IŞİD'i tamamen sileceÄŸiz” dedi.

‘KOALÄ°SYONUN YARDIMLARI YETERSÄ°Z'

IŞİD ile mücadelede koalisyon ülkeleri ve bazı Avrupa ülkelerinin kendilerine yardımlarda bulunduklarını fakat bu yardımların yeterli olmadığını söyleyen PeÅŸmerge Sözcüsü Hikmet, “Türkiye, IŞİD ile mücadele konusunda PeÅŸmerge güçlerine destek verdi” diyerek ÅŸunları söyledi:

“Çatışmalar eskisi gibi yoÄŸun deÄŸil. Birçok yerde de çatışma ihtimali vardı. Kürdistan bölgesine baÄŸlı bazı bölgeler halen IŞİD iÅŸgali altındadır. Ama bu yerler çok azdır. Yani Kürdistan'ın yüzde 5'inden daha az IŞİD iÅŸgali altındadır diyebiliriz. Bu yerleri de yakın zamanda özgürleÅŸtirmeyi hedefliyoruz. Temennimiz Kürdistan'da IŞİD'i kısa sürede temizlemek olacaktır. IŞİD'i çıkartmak artık zor deÄŸil, yakında olur diye hedefliyoruz.”

TÃœRK ASKERÄ° BAŞİKA'DA Ä°STENMÄ°YOR 

Türk askerinin Irak'ın Musul kentinin Başika bölgesinde bulunmasıyla ilgili de konuşan Hikmet, Irak'ın Başika bölgesinde Türk askerini istemediğini dile getirdi.

Irak ordusu ile PeÅŸmerge arasında iliÅŸkilerin iyi olması gerektiÄŸini ifade eden Hikmet, “Irak ne yazık ki PeÅŸmerge'ye silah ve diÄŸer konularda yardımcı olmuyor. Normalde olması gerekiyor. Irak hükümeti ile Kürdistan hükümeti arasında sorunlar var. Görüşmeler var ama aramızdaki sorunlar henüz çözülmüş deÄŸil. Sorunların bir an önce çözülmesini umut ediyoruz” dedi.

‘PEÅžMERGE BAÄžIMSIZ KÃœRDÄ°STAN Ä°STÄ°YOR'

Peşmerge güçlerinin bağımsız bir Kürdistan istediğini vurgulayan Hikmet, şöyle devam etti:

“GeçtiÄŸimiz yıllarda bağımsız Kürdistan için resmi olmayan bir referandum yapıldı ve bu referanduma göre halkın yüzde 98'i bağımsız Kürdistan istedi. Halkımız bağımsız bir Kürdistan devleti istiyor. Kürt halkının dileÄŸi bağımsız bir Kürdistan'dan yanadır. Zaten Irak devleti Kürdistan için siyasi ekonomik ve daha birçok konuda hiçbir ÅŸey yapmıyor. Bizim için hiçbir ÅŸey yapmayan bir yere bağımlı kalmak doÄŸru bir ÅŸey deÄŸildir. IŞİD bizimle savaşıyo,  Irak bu konuda dahi bize yardım etmedi. PeÅŸmerge'nin hakkını dahi vermiyor.” 

Rusya'nın IŞİD ve diğer terörist örgütlere karşı hava saldırılarını da değerlendiren Hikmet şunları söyledi:

“Kim terörist örgütlere karşı savaşırsa bunu iyi bir ÅŸey olarak görürüz. IŞİD sadece Kürtlerin deÄŸil tüm insanlığın düşmanıdır. Herkes bu terör örgütüne karşı mücadele etmeli. Biz istiyoruz ki IŞİD terörüne karşı mücadelede bize destek sunulsun, yardımlar gelsin.”

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.